HONDA CRF250L

A modellfrissítés eredményeként immáron kétféle - Extreme Red (piros) és Stealth Black (fekete) – színben kapható a Honda sokoldalú endurója, a CRF250L.

1. Bevezetés

 

A negyedliteres, kettős célú motorkerékpárok az élet minden területén helytállnak. Csekély tömegüknek és karcsú építésmódjuknak köszönhetően könnyedén vágnak át a városi dugókon, ugyanakkor fejlett futóművük és bőséges hasmagasságuk a terepes szakaszok – élvezetes és kényelmes – leküzdését is lehetővé teszi. Semmi nincs tehát, ami útját állhatná a tulajdonosoknak, a helyváltoztatás szabadsága a kezdőknek és haladóknak egyaránt adott.

 

E gépek közé tartozik az Európában 2012-ben bemutatott Honda CRF250L, ami az idősebb és a fiatal pilóták körében is igen közkedveltté vált az elmúlt időszakban. Előbbiek könnyű kezelhetőségét értékelik nagyra, s gyakorta második motorként tartják, míg az ifjabb korosztály a robogók stílusos, „menő” alternatíváját látják benne. További előnye, hogy mindkét két vásárlói réteg számára adott a biztonságos terepezés lehetősége, tehát valóban bárhol, bármikor használható járművet tisztelhetünk a modellben.

 

Mivel örökölte a krosszpályákról ismert, neves ősök, nevezetesen a CRF250R és CRF450R génjeit, kifejezetten otthonosan mozog terepen, s ugyancsak remek társ a mindennapokban.

 

Honda CRF250L – Készen áll a városi és terepes kihívásokra.

 2. Áttekintés

 

A bevált, erős acélváz és a nagy rugóutakkal felvértezett Showa futómű nem változott, megújult viszont az idomzat, ami a CRF450R minimalista stílusával nyűgözi le környezetét. További erős érv a modell mellett az alapfelszereltség részeként kínált, hátsó keréken kikapcsolható blokkolásgátló, valamint a fordulatszám- és üzemanyagszint-mérővel kiegészített, megannyi információt szolgáltató, digitális műszeregység.

 

Ezúttal nem módosítottak az erőforráson, s nem is volt szükség rá, hiszen a 2017-es modellfrissítés során teljesen átdolgozták az üzemanyag-befecskendezést, a fojtószelepházat és a levegőszűrőházat, ezáltal a 249 cm3-es egyhengeres nyomatékosabb lett az alsó fordulatszám-tartományban, és csúcsteljesítménye is nőtt. 

 

3. Főbb jellemzők 

3.1 Stílus és felszereltség

 

A CRF250L igazi, kis hengerűrtartalmú mindenes, amelyet úgy terveztek, hogy esztétikai és műszaki szempontból is a maximumot nyújtsa a tulajdonosoknak. Karcsú felépítése nemcsak városi környezetben nagy segítség, hanem terepen is, hiszen semmi nem akadályozza a pilótát a mozgásban, illetve a terhelésváltásoknál.

 

A gyors, biztonságos előrejutáshoz az új, átgondolt kialakítású, könnyen leolvasható műszeregység is hozzájárul, tudniillik minden fontos információt megjelenít, közöttük a sebességet, fordulatszámot és a pontos időt is. Hogy a szűk helyeken minél könnyebb legyen a lavírozás, a hátsó lámpát, a hátsó irányjelzőket és a rendszámkeretet magában foglaló egység jóval kompaktabb, mint az elődmodell esetében - ezzel a motor sérülésének kockázatát is jelentősen csökkentették a tervezők.

 

A 7,8 literes üzemanyagtartály (ebből 1,8 liter a tartalék) és a 3,00 l/100 km-es (WMTC szabvány szerint) üzemanyag-fogyasztás révén a hatótávolság a 250 km-t is meghaladhatja, és az ergonómiára sem lehet panasz, többek között az olyan figyelmes megoldások miatt, mint a zsanéros tanksapka.

 

Újdonság, hogy idén már elérhető az új Stealth Black (fekete) fényezés is a korábban megismert Extreme Red (piros) mellett, s utóbbit a HRC-versenymotorokról ismerős grafikai elemek teszik még vonzóbbá.

3.2 Váz és futómű

 

A CRF250L acélvázát két ovális keresztmetszetű hídelem és egy ipszilonbölcső teszi merevvé. A tengelytáv 1445 mm, az utánfutás 113 mm, a szabad hasmagasság 255 mm, míg a villaszöget 27,6 fokban határozták meg a mérnökök. A használatot nagyban megkönnyíti, hogy a tekintélyes szabad hasmagasság dacára az ülésmagasság csupán 875 mm, a menetkész tömeg pedig mindössze 146 kg.

 

A 43 mm-es csúszószár-átmérőjű, fordított Showa teleszkópok könnyűek és rendkívül merevek, rugóútjuk 250 mm. Érdekesség, hogy míg az egyik teleszkópban a rugó kapott helyet, a másik a csillapításért felelős. Az első kerék 2 mm-rel megnövelt átmérőjű, 17 mm-es tengelye még merevebbé teszi az első felfüggesztést és a könnyebb kezelhetőséghez is hozzájárul, csakúgy, mint a Pro-Link himbarendszerrel társított, egytartályos Showa központi hátsó rugóstag. A 40 mm-es dugattyúval gyártott egység révén 240 mm-es tartományban mozoghat a kerék, tehát a nagyobb útegyenetlenségek sem okoznak gondot a CRF250L-nek.

 

A kiváló útfekvést a kúpos, merev, alumíniumból készülő lengővilla is elősegíti, alkalmazásával a rugózatlan tömeget is sikerült minimalizálni. A láncvezető anyagválasztásánál szintúgy a csekély súly volt a szempont, így itt is az alumínium mellett döntöttek a gyáriak.

 

A 256 mm átmérőjű első tárcsa és a kétdugattyús féknyereg már magában is hatékony lassítást garantál, de a rendszer a szériafelszereltségként kínált, hátsó keréken kikapcsolható, kétcsatornás blokkolásgátlóval vált teljessé. Az elöl 21, hátul 18 colos alumíniumfelniken 3.00-21 51P, illetve 120/80-18M/C 62P jelzésű, „bütykös” gumik feszülnek, s hogy a terepezések során nehogy letörjön a váltókar, behajtható kivitel mellett döntöttek a fejlesztők.

 

3.3 Erőforrás

 

A 249 cm3-s, folyadékhűtésű, egyhengeres, DOHC-vezérlésű erőforrás nyomatékosabb lett az alsó fordulatszám-tartományban és csúcsteljesítménye is nőtt, mégis megőrizte egyenletes erőleadását, illetve barátságos habitusát. A – 8500-as percenkénti főtengelyfordulatnál jelentkező – maximális teljesítmény 24,8 LE, míg a legnagyobb forgatónyomaték eléri a 22,6 Nm-t (6750 f./perc).

 

A módosított PGM-FI befecskendezéshez 38 mm átmérőjű fojtószelepet társítottak, amelyhez - egy összekötőcső révén - közvetlenül a levegőszűrőházból érkezik a levegő. A legutóbbi modellfrissítésnél felkerült, elődjénél jóval könnyebb, csupán 450 grammos, kétkamrás kipufogódob átmérője 115 mm, ebben kapott helyet a katalizátor is. Változtak a leömlők is: nagyobb átmérőjükkel segítik a gázcserét, valamint fokozzák a teljesítményt.

 

Maga az erőforrás himbás vezérléssel készül, furata 76, lökete 55 mm. Az eltolt tengely mentén mozgó dugattyú súrlódását speciális anyagból készült felület és molibdénbevonat mérsékeli, az olajszivattyú belső szerkezetét pedig úgy alakították ki, hogy a kenőanyag „átszellőzhessen”.

 

A főtengelyt félbevágott, préselt siklócsapágyak ölelik körbe, a csapágyperselyek pedig öntöttvasból készülnek. Mindemellett a 2017-es fejlesztéseknek hála csökkent az erőforrás súlya, kifinomultabbá vált a járáskultúra, merevebb lett a forgattyúház és minimális lett a hőingadozásból fakadó méretváltozás.

 

A finom működés jegyében a hajtómű rezgéseit kiegyensúlyozó-tengely csillapítja, a váltót és a tengelykapcsolót pedig úgy méretezték, hogy a terepes használat jelentette többletterhelés se okozzon gondot. Úgyszintén az erős igénybevételt figyelembe véve döntöttek a 10,7 kW hőleadású hűtőradiátor és a hatékony hűtőventilátor mellett, mivel ezek kis sebességnél is ideális hőmérsékleten tartják az immáron EURO4-es emissziós besorolású erőforrást.

 

4. Műszaki adatok*

 

 

Erőforrás

 

Váz típusa

Egyhengeres, DOHC-vezérlésű, folyadékhűtésű

Összlökettérfogat (cm³)

250

Szelepek száma

4

Furat x löket (mm)

76,0 x 55,0

Sűrítési viszony

10,7:1

Csúcsteljesítmény

18,2 kW (24,8 LE)/8500 f./perc

Legnagyobb forgatónyomaték

22,6 Nm/6750 f./perc

Olajmennyiség

1,8 liter

ÜZEMANYAG-BEFECSKENDEZŐ RENDSZER

 

Porlasztás

PGM-FI elektronikus üzemanyag-befecskendező

Üzemanyagtartály befogadóképessége

7,8 liter

Üzemanyag-fogyasztás

3,00 l/100km

ELEKTRONIKAI RENDSZER

 

Indítás

Önindító

Akkumulátor típusa és kapacitása

12 V, 7 Ah

Generátor legnagyobb teljesítménye

324 W/5000 f./perc

ERŐÁTVITEL

 

Tengelykapcsoló felépítése

Olajfürdős, többtárcsás

Váltó felépítése

Hatfokozatú

Végáttétel

Lánc

VÁZ

 

Váz típusa

Acél hídváz

VÁZ ÉS FUTÓMŰ

 

Méretek (h x sz x m)

2195 mm x 815 mm x 1195 mm

Tengelytáv

1445 mm

Villaszög

27,6°

Utánfutás

113 mm

Ülésmagasság

875 mm

Szabad hasmagasság

255 mm

Menetkész tömeg

146 kg

Fordulókör sugara

2,3 m

FELFÜGGESZTÉS

 

Elöl

43 mm-es csúszószár-átmérőjű, fordított teleszkópokból összeállított villa

Hátul

Pro-Link himbarendszer, központi rugóstag, alumínium lengővilla

KEREKEK ÉS ABRONCSOK

 

Felniméret elöl

21 col

Felniméret hátul

18 col

Abroncsméret elöl

3.00-21 51P

Abroncsméret hátul

120/80-18M/C 62P

FÉKRENDSZER

 

ABS típusa

Kétcsatornás, hátsó keréken kikapcsolható

MŰSZEREK ÉS ELEKTRONIKA

 

Műszerek típusa

Digitális műszeregység

Fényszóró típusa

Hagyományos izzóval felszerelt

Hátsó lámpa típusa

Hagyományos izzóval felszerelt

 

*A műszaki információk tájékoztató jellegűek, a változás jogát fenntartjuk.